Echte korting van nepkorting onderscheiden

Erachter komen of je wel een echte korting hebt

Merk je dat een korting op een product of dienst lang niet altijd zo interessant is als dat het bedrijf je voorschotelt? Dan ben je op de goede weg om te leren op welke manier je een echte korting van nepkorting kunt onderscheiden. Wanneer jij jezelf hiervan bewust wordt, kun je bepaalde kortingen leren herkennen en vermijden. Op deze pagina lees je meer informatie over een echte korting van nepkorting onderscheiden. Op die manier kun je bewuster met je aankoopgedrag omgaan en kun jij jezelf aanleren om de kortingen die je terug ziet komen, kritisch te bekijken.

Wat kun je onder psychologische prijzen verstaan?

De term psychologische prijzen is belangrijk als je wil weten op welke manier je echte korting van nepkorting kunt onderscheiden. Psychologische prijzen zijn op een bepaalde manier opgesteld, om zo overtuigend mogelijk over te komen op de consument. Er zijn kleine details bekend, waardoor je hersenen eerder besluiten om een bepaalde korting voor waar aan te nemen. De bekendste psychologische prijstruc is die van de prijzen die eindigen op 99 cent. Dit is slechts één van de technieken die dagelijks door bedrijven worden ingezet om de consument te overtuigen van de aanschaf van hun product of dienst. 

Korting krijgen op je aankoop

Op welke manier kun je de prijs door middel van psychologie beïnvloeden?

Wanneer een bedrijf een webshop heeft, weten zij dat de bezoekers die op de webshop terecht komen, gevoelig zijn voor deals. Door prijspsychologie toe te passen, kunnen zij de bezoekers op de webshop overtuigen van het kopen van bepaalde producten met korting. Het gaat om een sluw spelletje, waarbij je echte korting van nepkorting moet leren onderscheiden. Er zijn bepaalde trucjes die bedrijven inzetten, om je brein te misleiden en je te overtuigen van een interessante korting, terwijl het eigenlijk een minder goede deal is dan je van tevoren denkt. Hieronder lees je voorbeelden terug van de meest bekende psychologische prijstrucs. 

Een aantal psychologische prijs principes voor je op een rij 

Zoals je al kon lezen, is het afronden van prijzen op 99 cent de meest bekende truc. Een andere manier om korting te veinzen, is door gekke getallen in te zetten, denk hierbij aan 27,12 euro. Verder wordt de prijs vaak kleiner weergegeven dan de rest van de tekst eromheen. Een prijs die een groter lettertype heeft, wordt door het menselijk brein als duurder ervaren. Verder gebruiken webshops de tactiek om de prijzen van hoog naar laag te sorteren op hun website. Deze optie kun je omzetten naar de prijs van laag naar hoog, zodat je de laagste prijzen eerst krijgt te zien. Hierdoor denk je automatisch dat je de beste deals naar voren hebt gehaald. 

Een andere manier om psychologische prijzen door te voeren, is door de oude prijs bij het product te showen en hier een rode streep doorheen te zetten, met de nieuwe prijs eronder of ernaast. Hierdoor zie je meteen dat er een groot verschil tussen de prijzen zit, dus dit moet wel een goede korting zijn, toch? 

Psychologie wordt toegepast om je te aankoop over te laten gaan.

Wat is echte korting en wat is nepkorting?

Zie je online bepaalde kortingen en deals voorbijkomen? Dan dien je bij jezelf na te gaan of dit een echte korting of een nepkorting is. Het kan namelijk zomaar zijn dat de korting die je voorbij ziet komen, niet echt is. Dit komt doordat hetzelfde product bijvoorbeeld goedkoper wordt aangeboden op andere sites. Soms kan het product ook flink verouderd zijn en is de prijs die je er via de korting voor betaald, eigenlijk nog te hoog voor de kwaliteit van het product. Echte korting kun je online controleren. Je kunt namelijk het merk, het productnummer of de aanbieder terugvinden op verschillende sites. Hierdoor kun je de prijzen met elkaar vergelijken

Nepkortingen zijn vaak te mooi om waar te zijn, niet controleerbaar en worden met een bepaalde urgentie aan je aangeboden. Doe daarom altijd je eigen research naar het product dat met een bepaalde korting wordt aangeboden, om erachter te komen of de korting de moeite waard is. 

Een kijkje in de theorie van dé expert op het gebied van overtuigen

Nu je erachter bent gekomen dat bedrijven nepkortingen gebruiken om je een deal voor te schotelen, die niet zo interessant is als je denkt, wil je natuurlijk meer leren over de kracht van overtuigen. De expert op dit gebied is hoogleraar en onderzoeker Robert Cialdini. Deze man schrijft boeken over de kracht van overtuigen en geeft wereldwijd lezingen over zijn bevindingen. Hij heeft 7 principes ontwikkeld, waarmee je personen kunt overtuigen. Het belangrijkste is commitment en consistentie. Het tweede principe bestaat uit wederkerigheid, denk hierbij aan een gratis extra als je een bepaald product koopt. 

Het 3e principe is sympathie, de 4e staat voor sociale bewijskracht, 5 is autoriteit en 6 gaat over schaarste. Het 7e principe staat voor eenheid, je overtuigd een klant namelijk het beste door aan te geven dat zij ergens bij horen als zij het product kopen. 

Deals vergelijken doe je online

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*