Tips voor het besparen met een wasmachine

We willen natuurlijk allemaal dat onze kleding elke dag schoon is en naar frisse bloemetjes ruikt. Een goede wasmachine is daarbij noodzakelijk, maar ook een grote en dure aankoop. Waar let je op bij de aanschaf en het gebruik van een wasmachine en hoe kun je erop besparen?

 • Bij de aanschaf van een wasmachine kun je natuurlijk al een hoop geld besparen. Kijk bijvoorbeeld voor flinke kortingen bij de jaarlijkse Black Friday deals. Er zijn een hoop aanbiedingen voor voordelige wasmachines bij bijvoorbeeld BCC Black Friday 2019.
 • Een wasje draaien kost vrij veel energie en water. Het is daarom slim om voor een energiebesparend exemplaar te gaan, omdat je uiteindelijk veel goedkoper uit bent als je voor een duurzaam model gaat dat energie bespaart én lang meegaat. Kijk goed naar het energielabel en het jaarverbruik in kWh bij de aanschaf van een wasmachine. Ga voor een Triple-A-label: dat betekent een laag energie- en waterverbruik.
 • Als je een wasmachine met een eco-stand hebt, gebruik die dan. Deze duurt meestal iets langer, maar gebruikt door de lagere temperatuur minder energie en water.
 • Check of de capaciteit en trommelinhoud van de wasmachine past bij je huishouden en de hoeveelheid aan was die je draait. Er bestaan ook wasmachines met een knop voor een halve belading, waardoor je energie bespaart als je kleine wasjes draait. Het beste is natuurlijk om altijd met een volle trommel te wassen.
 • Door zo koud mogelijk te wassen bespaar je al snel meer dan de helft aan energie. Wassen op 30 tot 40 graden is vaak goed genoeg. Er zijn zelfs wasmiddelen waarmee je nog kouder dan 30 graden kunt wassen.
 • Gebruik de korte wasprogramma’s zo min mogelijk. Bij een snelle was wordt de temperatuur namelijk verhoogd om tijd te besparen. Je verbruikt dus méér energie.
 • Bij een centrifugetoerental vanaf 1200 toeren krijg je een drogere was, waardoor je geen droger hoeft te gebruiken. Een droger is namelijk een van de grootste energieverbruikers.
 • Bij een hot-fill systeem bespaar je op het verwarmen van water, omdat de machine direct is aangesloten op een warmwaterkraan.
 • Door regelmatig de filters en condensors van de wasmachine te controleren en te reinigen, gaat je wasmachine langer mee. Stof of troep in de filters benadeeld de werking en verhoogd het energieverbruik.
 • Sla het voorwasprogramma over. Tenzij je modderige kleding al twee weken onderin de wasmand ligt, is dit echt niet nodig.
 • Leer je wasmiddel goed te doseren en gebruik liever te weinig dan teveel: meestal is de helft van de aanbevolen dosering al genoeg. Nederlanders blijken namelijk gemiddeld 30% te veel wasmiddel te gebruiken. Door minder te gebruiken bespaar je veel geld én op ontkalkingsmiddelen.
 • Voorkom sluipgebruik en check altijd of de wasmachine helemaal uit is wanneer die klaar is. Branden er nog lampjes? Dan is er nog steeds stroomverbruik.

Wanneer je de was wil strijken, doe dat dan als de kleding nog een beetje vochtig is. Het strijken gaat dan namelijk veel sneller, waardoor je geld én tijd bespaart.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*